Zagazowany umysł
11 grudnia 2006, 13:46Naukowcy z University of Leicester chcą lepiej zrozumieć, jak działa ludzki mózg, studiując budowę mózgu ślimaka. Badacze mają zamiar prześledzić rozwój układu nerwowego i procesy kontrolujące pourazową regenerację neuronów. Szefem projektu jest dr Volko Straub.
![](/media/lib/142/n-sery-349832abdf0fff5226ecc6d3bd625682.jpg)
Najstarsze dowody dot. serowarstwa w wysokich Alpach
22 kwietnia 2016, 11:36Archeolodzy znaleźli dowody, że produkcja serów na terenie szwajcarskich Alp datuje się już na czasy prehistoryczne.
![](/media/lib/15/1192888284_909936-46ad60bc724caf727270bf7c20d24c91.jpeg)
Utrata bioróżnorodności pomaga w rozprzestrzenianiu się chorób
20 września 2011, 11:52Naukowcy z Ohio State University jako pierwsi na świecie udowodnili, że zmniejszająca się bioróżnorodność może przyczyniać się do epidemii grzybicy, która na całym świecie dziesiątkuje żaby. Podczas badań laboratoryjnych wykazano, że większa bioróżnorodność powoduje, iż infekcje Batrachochytrium dendrobatidis przebiegają łagodniej i trwają krócej.
![](/media/lib/513/n-zastepnik-dd999ebd9aa8112395fb460926bf4ca1.jpg)
Roślinne zamienniki mięsa zdrowsze dla nas i planety. To lepsze niż namawianie do wegetarianizmu
2 sierpnia 2022, 10:49Metaanaliza 43 prac naukowych przeprowadzona na University of Bath wykazała, że roślinne alternatywy mięsa są zdrowsze zarówno dla człowieka, jak i dla planety. Autorzy skupili się na zdrowotnych i środowiskowych cechach takich produktów oraz postawach konsumentów wobec nich. Jako że roślinne alternatywy mięsa są robione tak, by naśladować teksturę, smak i doświadczenie związane ze spożywaniem mięsa, są bardziej efektywnym sposobem na zmniejszenie zapotrzebowania na mięso niż samo zachęcanie ludzi do diety wegetariańskiej.
Zmodyfikowana genetycznie skóra zwalcza bakterie
10 stycznia 2007, 11:16Naukowcy amerykańscy stworzyli odporną na bakterie skórę. Uważa się, że pewnego dnia uratuje ona życie wielu poparzonym osobom. Po dodaniu do kultury tkankowej genetycznie zmodyfikowane komórki skóry zabijają więcej bakterii niż zwykłe komórki skóry.
![](/media/lib/247/n-robotorigami-22bd35bd4d503cda8ae349f32f9a6b74.jpg)
Robot-origami do zadań we wnętrzu ciała
17 maja 2016, 10:41W czasie eksperymentów przeprowadzonych w sztucznym ludzkim przełyku i żołądku naukowcy z MIT, University of Sheffield i Tokijskiego Instututu Technologii zaprezentowali niewielkiego robota-orgiami, który rozwija się z połkniętej pastylki, a następnie - sterowany przez zewnętrzne pole magnetyczne - dociera do żołądka
![](/media/lib/83/bass-pregowany-05b5dabfc51c0a99f5d3134350cd3a34.jpg)
Jaki jesteś, tak cię złapią
5 października 2011, 11:58Osobowość ryby może wpływać na sposób, w jaki zostanie schwytana. Wędkarze łowiący w pobliżu wychodni albo w rejonie z podwodną wegetacją złapią najprawdopodobniej ryby nieśmiałe, natomiast na otwartych wodach ryby bardziej śmiałe (Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Science).
![](/media/lib/520/n-zmarszczki-079855d178cad03c6d45a941f9eb1448.jpg)
Wiemy, skąd się wzięły „zmarszczki” w Drodze Mlecznej
26 września 2022, 07:58Widzimy, że gwiazdy te ulegają precesji oraz poruszają się w górę i w dół z różną prędkością, mówi Paul McMillan z Lund Observatory. McMillan stał na czele grupy badawczej, która dzięki danym z teleskopu Gaia wyjaśnił, co jest przyczyną tajemniczych zmarszczek widocznych w zewnętrznych regionach Drogi Mlecznej.
Złodziej trucizny
31 stycznia 2007, 10:29Trująca przekąska? Czemu nie... Według naukowców z Old Dominion University, jeden z azjatyckich węży, zaskroniec tygrysi (Rhabdophis tigrinus), zjada jadowite ropuchy, a wytwarzaną przez nie truciznę zatrzymuje dla siebie.
![](/media/lib/118/n-papieros-009d16360e3742f402a463b4601db613.jpg)
Dym papierosowy sprzyja tworzeniu biofilmów
2 czerwca 2016, 11:09Dym papierosowy i jego składniki sprzyjają tworzeniu biofilmu przez kilka patogenów, w tym gronkowce złociste (Staphylococcus aureus), Streptococcus mutans, Porphyromonas gingivalis, pałeczki zapalenia płuc (Klebsiella pneumoniae) i pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa).